Water waar een teveel aan calcium en magnesium in zit wordt hard water genoemd. Er zijn bij de drinkwaterbedrijven vijf schalen waar gebruik van wordt gemaakt om de hardheid van het water aan te tonen. Ze spreken van zeer zacht, zacht, gemiddeld, vrij hard en hard. Hard water is vooral voor onze huishoudelijke apparaten erg nadelig. Ook is het nadelig voor het milieu. Hard water kan bovendien voor vlekken zorgen als jij je betonvloer aan het dweilen bent. Heb je last van kalkaanslag op de vloer na het dweilen? Dan is het een goed idee om het water te laten ontkalken door middel van een waterontharder.
Wat doet hard water?
Hard water laat meer kalkaanslag achter. Die kalkaanslag zorgt er bij onze huishoudelijke apparaten voor dat ze meer energie verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan je waterkoker. Deze heeft dan langer nodig om het water te verwarmen. Dit komt door de kalk die dan aan het verwarmingselement blijft zitten. Hard water kan dus zeer vervelend zijn. Alleen hoe kun je nu hard water nu voorkomen? Door middel van een waterontharder!
Wat doet een waterontharder?
Een waterontharder filtert water, waardoor van hard water zacht water gemaakt wordt. Het kalk wordt uit het water onttrokken. Dat kan op verschillende manieren gebeuren. Het is maar net afhankelijk van welke ontharder je kiest. Wil je een ontharder kopen, dan is het dus ook goed om je in de verschillende mogelijkheden te verdiepen. Vaak geldt dat een ontharder met zoutreservoir de beste optie is voor een gemiddeld huishouden.
Het ontharden van water door waterleidingbedrijven
In Nederland ontharden de waterleidingbedrijven het water zelf. Hierdoor zou je denken dat het gebruik van waterontharders voor ons niet langer nodig is. In het grootste deel ligt de hardheid rond de 8 dH wat wil zeggen dat daar sprake is van zacht tot gemiddeld hard water. Toch is er soms nog steeds sprake van hard water. Je kunt vaak op de site van het waterleidingbedrijf zien wat de hardheid is van het water in jouw regio op dat moment. Het kan verstandig zijn om daarnaar te kijken.